
میدانیم که بیمه تامین اجتماعی برای افراد شاغل اجباری محسوب میشود. اما آیا میدانستید که این بیمه به دو نوع اجباری و اختیاری تقسیم میشود؟! تصور کنید که کار شخصی خودتان را دارید، در خانه کار میکنید یا حتی در جایی کار میکنید که امکان بیمه کردن شما وجود نداشته باشد. در این شرایط شما میتوانید از بیمه خویشفرما استفاده کنید و خودتان را بیمه کنید.
در این مطلب از سایت بیمه پاسارگاد مرزداران توضیح میدهیم که بیمه خویش فرما چیست و استفاده از بیمه اختیاری تامین اجتماعی چه مزایا و معایبی دارد؟ در پایان نیز توضیح میدهیم که برای استفاده از این بیمه نامه به چه مدارک و شرایطی احتیاج دارید.
بیمه خویش فرما چیست؟
پیشتر گفتیم که براساس قانون کار، تمام افرادی که در جایی مشغول به کار هستند، الزام است که توسط کارفرما بیمه شوند و از مزایای بیمه تامین اجتماعی استفاده کنند. اما در شرایطی نیز شما برای کسی کار نمیکنید و در حقیقت خودتان، کارفرمای خودتان هستید. مثلاً شخصی که کسب و کار آنلاین خود را به صورت شخصی اداره میکند، میتواند از بیمه خویش فرما یا بیمه اختیاری تامین اجتماعی استفاده کند. براساس آمار اعلام شده توسط سازمان تامین اجتماعی، حدود 43 میلیون از مردم دارای بیمه تامین اجتماعی هستند. از این 43 میلیون نفر 780 هزار نفر از بیمه تامین اجتماعی اختیاری استفاده میکنند.
تفاوت بیمه خویش فرما با بیمه اجباری تامین اجتماعی
- در بیمه اجباری به افرادی که به طور ناخواسته شغل خود را از دست میدهند بیمه بیکاری تعلق میگیرد. درصورتی که درباره بیمه بیکاری به اطلاعات بیشتری نیاز دارید، مقاله بیمه بیکاری را مطالعه کنید.
- در بیمه اجباری افراد از تسهیلات درمانی بیشتری نسبت به بیمه اختیاری برخوردار هستند.
- در بیمه خویش فرما تمام حق بیمه توسط خود فرد پرداخت میشود. اما در بیمه اجباری فقط 7 درصد از تعرفه بیمه را کارگر یا کارمند پرداخت میکند. باقی حق بیمه را کارفرما باید پرداخت کند.
- در تسهیلات مستمریبگیری و از کارافتادگی تفاوتهای اندکی برای این دو بیمه وجود دارد.
مزایا و معایب بیمه خویش فرما
بیمه خویش فرما دارای مزیتها و عیبهایی نیز است که در ادامه به شما معرفی میکنیم.
مزایا
- داشتن پوششهای درمانی بیمه تامین اجتماعی
- داشتن امکان بازنشستگی با توجه به سابقه پرداخت حق بیمه
- امکان استفاده از پوشش کمک هزینه ازکارافتادگی در صورت حادثه در طول مدت داشتن بیمه تامین اجتماعی
- استفاده از خدمات درمانی
- صدور و تمدید دفترچه بیمه
- صدور و تمدید دفترچه افراد تحت تکفل
- کلیه خدمات فوت و پرداخت تمام هزینههای کفن و دفن فرد بیمه شده
معایب
- پرداخت حق بیمه تماماً به عهده خود فرد است
- نداشتن بیمه بیکاری
- نداشتن کمک هزینه ازدواج
- نداشتن کمک هزینه از کار افتادگی ناشی از کار
- در ایام بارداری و بیماری نمیتوانید از بیمه غرامت دریافت کنید

انواع بیمه خویش فرما
به طور کلی بیمه خویش فرما شامل دو نوع مختلف است.
بیمه اختیاری
کسانی که تحت پوشش بیمه خاصی نیستند میتوانند با مراجعه به شعب سازمان تامین اجتماعی از بیمه اختیاری استفاده کنند. این بیمه شامل پوششهایی از قبیل فوت، از کار افتادگی، بازنشستگی، پوششهای درمان، از کارافتادگی، کمک هزینه ازدواج و… میباشد. لازم به ذکر است در صورتی که حق بیمه در زمان معین پرداخت نشود، قرارداد بیمه بین بیمه گر و بیمه گذار از روزی که تعرفه بیمه پرداخت نشده باشد باطل خواهد شد.
صاحبان حِرف و مشاغل آزاد
این بیمه برای افرادی است که به تنهایی یا با داشتن کارگری شغل یا حرفهی خود را انجام میدهند. به عنوان مثال فروشنده یک مغازه میتواند از این بیمه استفاده کند.
قیمت و درصد حق بیمه خویش فرما چقدر است؟
درصد حق بیمه خویش فرما براساس حداقل و حداکثر میزان حقوق و دستمزد تعیین میشود. هرساله شورای عالی کار میزان حقوق را تعیین و توسط وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی، به بیمه تامین اجتماعی ابلاغ میشود. مبلغ حق بیمه خویش فرما براساس میزان دستمزد سال تعیین شده و هر دوسال یکبار 10 درصد افزایش مییابد. با توجه به تعیین و اعلام حداقل دستمزد کارگران در سال ۱۳۹۸ مبلغ حق بیمه های صاحبان حرف و مشاغل آزاد و اختیاری به شرح زیر میباشد.
حق بیمه ماهانه بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد در ماههای ۳۰ روزه بر اساس حداقل دستمزد بدون درمان:
- نرخ ۱۸%: ۲۷۳۰۳۸ تومان
- نرخ ۱۴%: ۲۱۲۳۶۳ تومان
- نرخ ۱۲%: ۱۸۲۰۲۵ تومان
حق بیمه ماهانه بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد در ماههای ۳۱ روزه بر اساس حداقل دستمزد بدون درمان:
- نرخ ۱۸%: ۲۸۲۱۳۹ تومان
- نرخ ۱۴%: ۲۱۹۴۴۲ تومان
- نرخ ۱۲%: ۱۸۸۰۹۳ تومان
دقت کنید در صورت استفاده از خدمات درمان، ماهانه مبلغ ۴۴۰۰۰ تومان حق سرانه درمان به ازای هر نفر، به حق بیمهی گفته شده اضافه خواهد شد. مبلغ حق بیمه اختیاری نیز بر اساس ماههای 31 روزه و 30 روزه به شرح زیر میباشد:
- ماههای ۳۱ روزه ۵۰۷۸۵۱ تومان
- ماههای ۳۰ روزه ۴۹۱۴۶۹ تومان
شرایط لازم برای دریافت بیمه خویش فرما
برای دریافت بیمه خویش فرما حتما باید شرایطی نیز داشته باشید.
- فرد بیمه گزار حتما باید از اتباع ایران باشد.
- سن بیمه گزار باید بین 18 تا 50 سال باشد (مرد و زن).
- حداقل ۳۰ روز سابقه پرداخت حق بیمه
- بیمه گزار باید کد ۱۰ رقمی بیمه تامین اجتماعی داشته باشد.
مدارک لازم جهت دریافت بیمه خویش فرما
- مراجعه حضوری شخص متقاضی به کارگزاری بیمه
- اصل و کپی تمام صفحات شناسنامه
- اصل و کپی کارت ملی
- اصل و کپی کارت پایان خدمت یا معافی (آقایان)
- پنج قطعه عکس ۴*۳ جدید
نحوه خرید بیمه خویش فرما
برای خرید و استفاده از خدمات بیمه خویش فرما، باید با به همراه داشتن مدارکی که بالاتر ذکر کردیم به شعبه تامین اجتماعی شهر خود مراجعه کنید. تامین اجتماعی مدارک شما را تحویل گرفته و اقدامات لازم را انجام میدهد. در صورتی که درخواست شما تایید شود، نتیجه به صورت کتبی به شما اعلام خواهد شد. از زمانی که به شما نامه کتبی فرستاده شود، شما حداکثر ظرف مدت 20 روز باید به شعبه تامین اجتماعی بروید و قرارداد بیمه خویش فرما را عقد کنید.
سخن پایانی…
همانطور که توضیح دادیم با بیمه خویش فرما، مزیتها و معایب آن آشنا شدید. بیمه خویش فرما شامل دو نوع بیمه اختیاری و بیمه صاحبان حِرف و مشاغل آزاد است. امیدواریم که با خواندن این مطلب به خوبی این بیمه نامه را شناخته باشید. در صورتی که همچنان درباره بیمه تامین اجتماعی خویش فرما سوالی دارید یا برای خرید این بیمه به کمک نیاز دارید، سوالات خود را در بخش نظرات با ما درمیان بگذارید. متخصصین سایت پاسارگاد شعبه مرزداران در اولین فرصت پاسخگوی شما خواهند بود.