
این روزها هواپیما به بخش مهمی از مسافرتهای مردم تبدیل شده است. همه روزه از هواپیما برای سفرها استفاده میشود و افراد زیادی با هواپیما سفر میکنند. اما همیشه در مقابل هواپیما ترسهایی نیز وجود داشته است. بیمه هواپیما برای جبران خسارتهای هوایی به وجود آمده است. اگر شما هم قصد سفرهای هوایی دارید، بهتر است با بیمه هواپیما و شرایط آن آشنا شوید. در ادامه این مطلب توضیح میدهیم که بیمه هواپیما چیست و انواع آن کدامند؟ همچنین توضیح میدهیم که این بیمه چه خساراتی را پوشش میدهد و شامل چه مواردی میشود؟
بیمه هواپیما چیست و شامل چه موارد می شود؟
قبل از هرچیز بهتر است بدانید که این بیمه با بیمه مسافرت متفاوت است. در صورتی که درباره بیمه مسافرت به اطلاعات نیاز دارید مقاله بیمه مسافرت خارجی را مطالعه کنید. بیمه هواپیما همانطور که از نام آن مشخص است، بیمهگذار را در مقابل خطرات مربوط به هواپیما مانند تعمیر و نگه داری بیمه میکند. این بیمه دقیقا همانند بیمه خودرو در صورتی که حادثهای رخ دهد، خسارتهای مالی وارد شده به هواپیما و خسارتهای جانی و مالی وارد شده به افراد را پوشش میدهد. البته انواع هواپیما، ظرفیت حمل مسافر و خیلی از موارد دیگر این بیمه را دارای پیچیدگیهای مختص به خود کرده است.
اصول کلی قرارداد بیمه بدنه و بیمه مسئولیت هواپیما و عوامل موثر بر آن
برای بیمه کردن هواپیما به طور کلی 4 اصل در نظر گرفته میشود:
- نوع هواپیما
- خصوصیات، دانش فنی و ساعت پرواز خلبان
- موقعیت جغرافیایی که هواپیما در آن مناطق پرواز میکند
- کاربری و اهدافی که هواپیما برای انجام آن به کار میرود ( هواپیما مسافربری، هواپیما باربری، شخصی و…)
بیمه هواپیما در مقابل چه کسانی مسئول است؟
بیمههای هوایی انواع مختلفی دارند. بیمه هواپیما را میتوان با توجه به نوع خطرات و مسئولیتهایی که تحت پوشش دارد به شکل زیر تقسیم کرد.
مسئولیت در مقابل اشخاص ثالث
اگر بر اثر برخورد هواپیما یا سقوط اشخاص یا اشیاء از هواپیما (به طور کلی هر حادثهای که مربوط به هواپیما باشد) به اشخاص ثالث خسارت جانی یا مالی وارد شود، بیمه گذار مسئول شناخته میشود. به این ترتیب شرکت بیمه موظف است خسارات وارد شده را تا حدی که در قرارداد ذکر شده است جبران نماید. در این بین هزینههای دادگاه نیز بر عهده شرکت بیمه میباشد.
مسئولیت در مقابل مسافران یا سرنشینان
خسارتهایی که مسافران ممکن است هنگام سوار شدن در هواپیما، پیاده شدن از آن یا مدتی که داخل هواپیما هستند تحت عنوان پوشش بیمه هواپیما باید جبران گردد. بیمهگر موظف است کلیه خسارتهای وارده به مسافرین را اعم از فوت یا قطعی عضو پرداخت کند. همچنین در مواقعی که بار گم شود یا به جای دیگری فرستاده شود، شرکت بیمهگر خسارت وارده را تا حدی که در بیمهنامه ذکر شده باشد میبایست پرداخت کند.
مسئولیت نسبت به خدمه
در بیمه هواپیما افرادی که داخل هواپیما ارائه خدمات مینمایند، مانند خلبان، مهماندار و… تحت پوشش هستند. برای هر کدام از کارکنان حد غرامتی در نظر گرفته میشود. چنانچه خدمه و کارکنان هواپیما بر اثر سانحه مجروح شوند یا فوت کنند، شرکت بیمه غرامت و هزینه بیمارستان آنها را باید پرداخت کند.
بیمه فرانشیز
با توجه به این که در این بیمه معمولا فرانشیز قابل توجهی وجود دارد و میزان فرانشیز بیمه هواپیما بالا است، بیمهگذار با پرداخت حق بیمه میتواند فرانشیز بیمه بدنه را نیز تحت پوشش بیمه قرار دهد.
مسئولیت در مقابل از دست دادن گواهی پرواز خلبان
در مواقعی که خلبان یا کمک خلبان بر اثر بیماری، نقص عضو یا سایر موارد گواهینامه خود را از دست بدهد و اجازه پرواز از او سلب شود، با داشتن این پوشش میتوان این مورد را جبران کرد. این پوشش به صورت انفرادی و گروهی وجود دارد.

پوشش های بیمه بدنه هواپیما
بیمه بدنه هواپیما شامل پوشش خسارتهای رایج مانند آتشسوزی، طوفان، دزدی و خسارتهای زمینی (مواقعی که هواپیما روی زمین است) میشود. این نوع بیمه در حالت تمام خطر است و به شکل زیر ارائه میشود:
زمانی که هواپیما در حرکت نیست
تمام خسارتها و مشکلاتی که برای هواپیما به وجود آید زمانی که هواپیما روی زمین است و در حرکت نیست تحت پوشش بیمه قرار میگیرد.
بیمه تمام خطر به جز مواقعی که هواپیما در پرواز است
تمام خسارتها و کم و کاستی های فیزیکی هواپیما روی زمین، حتی خسارتهای زمان جابجایی هواپیما تحت پوشش این نوع بیمه قرار میگیرد.
بیمه تمام خطر روی زمین و در زمان پرواز
همهی مشکلاتی که بر اثر حرکت، توقف یا جابهجایی هواپیما چه در روی زمین و چه در حالت پرواز برای هواپیما به وجود آید تحت پوشش این نوع از بیمه است.
خسارت های خارج از تعهد بیمه هواپیما
- در صورتی که هواپیما برای مصارف غیر قانونی و با اطلاع و رضایت بیمهگذار (دزدی نباشد) به کار گرفته شود.
- در صورتی که از هواپیما برای مواردی غیر از آنچه در بیمه نامه قید شده، استفاده شود.
- زمانی که هواپیما در خارج از محدوده جغرافیایی ذکر شده در قرارداد بیمه نامه پرواز کند.
- هدایت هواپیما توسط فرد دیگری غیر از خلبان
- خسارتهای ناشی از تغییر و تبدیل هواپیما
- خسارتهایی که بر اثر استفاده نکردن از هواپیما به وجود آید
- هنگامی که شرایط قابلیت پرواز هواپیما و یا اعتبار گواهینامه خلبانی خلبان نقض شده، اما پرواز انجام شده است.
- خسارتهای ناشی از کهنگی و فساد لاستیکهای هواپیما، مگر آنکه در شرایط خصوصی بیمه نامه شرایط دیگری درج شده باشد.
- جنگ، اعتصاب، شورش و درگیری های داخلی
- در صورتی که هواپیما در زمان پرواز بعضی از قوانین و مقررات هواپیمایی کشوری را با موافقت بیمه گذار، نقض کرده باشد
همان طور که دیدید در این مقاله توضیح دادیم که بیمه هواپیما چیست و موارد تحت پوشش آن را برای شما شرح دادیم. بیمه هواپیما انواع مختلفی دارد که مورد استفاده شرکتهای هوایی واقع میشود. امیدواریم که این مقاله پاسخگوی سوالات شما بوده باشد. در صورتی که همچنان درباره بیمه هواپیما سوال دارید در بخش نظرات با ما درمیان بگذارید. کارشناسان بیمه پاسارگاد در اولین فرصت پاسخگوی سوال شما خواهند بود.